Aeroportul Tuzla este cel mai recent membru al Asociaţiei Aeroporturilor din România şi, poate, cel mai puţin cunoscut. A aderat abia în decembrie 2014, deşi dialogul cu membrii asociaţiei a fost întotdeauna unul constructiv, reciproc avantajos şi amical.
Prezentare generală
În prezent, Tuzla este singurul aeroport publicat în AIP (Publicaţia de Informare Aeronautică) cu capital 100% privat din România, aflat în proprietatea companiei Regional Air Services – operatorul privat cu cea mai extinsă gamă de servicii de aviație din România – și, în multe cazuri, singurul furnizor autorizat – şi se recomandă prin următoarele activităţi definitorii:
- Tuzla este cel mai puternic centru de zbor cu elicoptere din ţara: ROMATSA ne comunică faptul că numărul de mişcări de elicoptere în anul 2013 pe aeroporturile aflate în proprietatea statului este de 1.947. Totodată, în anul 2013, REGIONAL AIR SERVICES – aeroport Tuzla a raportat către Autoritatea Aeronautică Civilă Română 5.216 mişcări de elicoptere.
În anul 2014, până la data de 29.10.2014, REGIONAL AIR SERVICES – aeroport Tuzla a înregistrat deja 4.474 mişcări de elicoptere.
În consecinţă, situaţia exactă pentru anul 2013 – în ceea ce priveşte mişcările de elicoptere în România se prezintă grafic astfel:
- Aeroportul Tuzla ocupă locul 4 în România în ceea ce priveşte numărul de mişcări de aeronave – ceea ce indică o activitate aeroportuară foarte crescută, în special în zona de instruire, transport charter şi transport regulat cu elicoptere şi zbor de agrement.
- Deşi deţine încă piste de iarbă, aeroportul Tuzla a înregistrat un maxim de 16.500 de pasageri/an – rezultat deosebit de bun, în condiţiile în care a fost obţinut fără suport financiar public, fără să acceseze fonduri europene sau ajutoare de stat.
- Aeroportul Tuzla deţine contracte de servicii de aviaţie cu toate companiile care operează în Marea Neagră (offshore).
- Aeroportul Tuzla este singurul din Europa care deţine un centru complex de pregătire pentru Supravieţuirea pe Mare acreditat OPITO, o bază pentru pregătirea personalului navigant şi numeroase alte categorii de personal aeroportuar.
- Aeroportul Tuzla este certificat ca aeroport deschis traficului aerian internaţional prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1133 din 10 septembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 583 din 13 septembrie 2013, fiind autorizat să efectueze operaţiuni aeriene de transport public, aviaţie generală şi lucru aerian, precum şi zboruri cu elicoptere deasupra mării.
- Recunoașterea calității prin standardele internaționale ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:200, a fost certificată de Bureau Veritas încă din 2009.
- În anul 2009 aeroportul Tuzla a primit, din partea AIRPORT FORUM, premiul pentru “cel mai dinamic aeroport din România”.