INFORMARE – Privind stadiul de implementare al proiectului SPICE cofinanțat de Uniunea Europeană – Mecanismul pentru Interconectarea Europei „Synchronised Performance Based Navigation Implementation Cohesion Europe” (SPICE), Beneficiar Asociația Aeroporturilor din România (A.A.R.), pentru cele 16 aeroporturi afiliate la A.A.R. – la data de 31.12.2017

luni, 22 ianuarie 2018

 

INEA/CEF/TRAN/M2015/1125723 – Activitatea 6 –

În anul 2017, prin intermediul  Asociației Aeroporturilor din România 7 din cele 16 aeroporturi din România au primit fonduri europene pentru realizarea studiilor de obstacolare.

Începând cu trimestru I  2017, s-au realizat activitățile organizatorice privind implementarea proiectului. Au fost organizate mai multe ședinte de lucru atât la sediul A.A.R.,  la sediul Ministerului Transporturilor și la sediul Eurocontrol de la  Bruxelles  pentru clarificarea direcțiilor de acțiune comune pentru implementarea proiectului SPICE. De asemenea, aspecte legate de Proiectul Spice au fost discutate și  în cadrul ședințelor organizate de A.A.R. cu directorii aeroporturilor și reprezentanții instituțiilor din aviație, EUROCONTROL, ROMATSA sau Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

A.A.R. a pus la dispoziția aeroporturilor afiliate documentele și formularistica necesară pentru implementarea proiectului și pentru justificarea cheltuielilor efectiv realizate, solicitate la rambursare: Contractul de colaborare A.A.R.- Aeroporturi și Anexele nr. (1),(2),(3) privind documentele justificative suport, Cererea de Rambursare, Clarificări privind cerințele de întocmire a documentelor justificative, Fișa de Conformitate a documentației, Informări privind legislația națională aplicabilă, privind bugetul proiectului rectificativ pe anul 2017 și privitor la Ghidul AACR privind colectarea datelor de teren și obstacolare pentru proiectarea procedurilor de zbor 2017.

Asociația Aeroporturilor din România s-a ocupat și de promovarea proiectului, astfel că pe site-ul AAR (https://www.airportaar.ro/proiecte/ ) a fost creată o secțiune specială dedicată Proiectului Spice, în care sunt postate noutățile și informațiile legate de  proiect.

Urmare a realizării activităților prezentate anterior, la nivel de A.A.R. s-au primit, analizat de conformitate și aprobat la rambursare sumele solicitate de 7 aeroporturi, ceea ce reprezintă 44% din cele 16 aeroporturi afiliate la A.A.R. și cuprinse în proiectul SPICE.

Rambursarea cheltuielilor privind studiile de obstacolare realizate de aeroporturi în perioada de implementare a proiectului s-a realizat în proporție de 40% din 85% din valoarea facturii, fără TVA, în conformitate cu suma încasată de Beneficiarul A.A.R. ca și prefinanțare inițială de la INEA/ EUROCONTROL.

În perioada 30 iunie 2017- 31 decembrie 2017, A.A.R. a efectuat plăți pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, efectiv realizate de aeroporturi, în sumă totală de 257.256 lei, ceea ce reprezintă 55.937 euro (1 euro= 4,599), adică 14% din valoarea prefinanțării inițiale.

Următoarele 7 aeroporturi afiliate la A.A.R. au beneficiat de finanțare în cadrul proiectului SPICE în cursul anului 2017:

  • R.A. Aeroportul Internațional „George Enescu” BACĂU
  • Aeroportul Internațional TIMIȘOARA „Traian Vuia” S.A.
  • S.C. Aeroportul Internațional ARAD S.A.
  • Aeroportul Internațional CRAIOVA
  • Aeroportul Internațional MARAMUREȘ
  • Compania Natională Aeroporturi BUCUREȘTI S.A.
  • Aeroportul Internațional IAȘI

Asociația Aeroporturilor din România va continua implementarea proiectului Spice și în anul 2018, astfel că în funcție de documentele  transmise de aeroporturi, urmează a se utiliza integral prefinanțarea inițială după care se va depune prima Cerere de rambursare la INEA/ EUROCONTROL pentru rambursarea cheltuielilor în proporție de 85% din valoarea de factură, fără TVA, 15% fiind contribuția proprie a fiecărui aeroport la finanțarea cheltuielilor eligibile prin proiectul SPICE.

 

„Responsabilitatea privind această publicație revine integral autorului.

Uniunea Europeană nu este responsabilă pentru modul în care sunt utilizate informațiile publicate.”