Simularea unui incident aviatic

joi, 26 martie 2015

În ziua de 25 martie, pe pista Aeroportului din Craiova a avut loc o desfăşurare de forţe impresionantă. Peste 200 de angajaţi ai structurilor MAI din Dolj: poliţie, jandarmerie, pompieri, ambulanţa, poliţia de frontieră, SMURD, telecomunicaţiile speciale, câini de salvare şi elicopterul SMURD, au participat la un exerciţiu menit să antreneze participanţii pentru o situaţie reală: un incident aviatic apărut cu ocazia aterizării unei aeronave de pasageri.

Cel mai mare exerciţiu desfăşurat în regiunea Olteniei a avut un scenariu complex: o aeronavă AIRBUS A320 se deplasa de la Bucureşti la Craiova, iar la sosire trenul de aterizare nu a mai putut fi desfăcut. În cadrul Aeroportului Craiova a fost activată celula de urgenţă, solicitându-se sprijinul structurilor cu atribuţii în domeniu. S-a început intervenţia prin crearea unui covor de spumă, pentru a nu fi probleme în urma unui eventual incendiu la aterizarea forţată, în condiţiile în care aeronava era încărcată cu 8 tone de combustibil. Au fost victime şi răniţi, iar medicii au făcut triajul şi au repartizat pasagerii către spitalele din judeţ. Din cei 176 de pasageri, 40 au suferit răni uşoare sau grave şi cinci persoane au decedat. Pentru o găsire mai rapidă a victimelor căzute la mare distanţă de avion au fost prezenţi şi şase câini de salvare.

Scopul acestui exercitiu a fost de verificare a capacităţii de asigurare a unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă in cazul in care nu este posibilă deschiderea trenului de aterizare a unei aeronave la aterizare.

1.