Workshop organizat de către AAAE/ IAAE/ KKCONSULT/ U.S. EMBASSY-BUCHAREST/ RAA

vineri, 8 septembrie 2017

AAAE, fondată în 1928, este cea mai mare asociație a aeroporturilor, având 7500 de membri din 850 de aeroporturi; împreună cu organizația similară – IAAE Europe și KKConsult au fost oaspeți ai Asociației Aeroporturilor din România, în perioada 5-8 septembrie, la Cluj-Napoca.

Timp de 3 zile, experți internaționali aparținând AAAE, AAIE și KKConsult au ținut cursuri de instruire focusate pe cerințele operaționale cuprinse în Regulamentul 139 al EASA.

Un operator de aerodrom este responsabil de siguranța operațiunilor și de mentenanța aerodromului. Aceasta reprezintă o primă cerință cuprinsă în  Regulamentul 139 al Comisiei Europene, din 12 februarie 2014, pentru certificarea aeroporturilor civile din statele-membre UE.

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a stabilit un minim de standarde conform Cerințelor de certificare. Aceste cerințe se referă la două aspecte: infrastructura aeroportului și procedurile operaționale. Faptul că pe un aerodrom nu a existat deocamdată un incident sau accident, nu înseamnă neapărat că procedurile operaționale sunt eficiente și efective.

“Aviația este o afacere dinamică care cunoaște noi dezvoltări și care are un impact asupra industriei. Un operator de aerodrom trebuie să se aștepte la neprevăzut și să fie pregătit pentru orice. Aeroportul Cluj este lider în România, cu o creștere a traficului și cu un personal instruit conform regulamentelui UE”, a declarat Dl. Petru Ștefan Runcan, membru în board-ul AAIE.

“Acest curs ținut de experți internaționali va ajuta participanții în desfășurarea activității lor de zi-cu-zi” – a declarat domnul David Ciceo, președintele AAR.

Cei 15 participanți vor obține un certificat care atestă faptul că ea/el au promovat la cursul de bază Expert Operații Aerodromuri.