ZIUA INTERNAŢIONALĂ A AVIAŢIEI CIVILE

duminică, 7 decembrie 2014

7dec2014

În anul 1944, delegaţi din 54 de naţiuni s-au întâlnit la Chicago pentru a semna Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională, ce a devenit cunoscută drept „Convenţia de la Chicago” şi a reprezentat acordul internaţional ce a permis sistemului de aviaţie civilă globală să se dezvolte într-un mod paşnic şi într-o manieră de care beneficiază toate popoarele şi naţiunile lumii.

România a aderat la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională în anul 1965, devenind, prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965, stat contractant ICAO. Acest lucru a impus ca atribuţiile autorităţii aeronautice naţionale să fie puse în concordanţă cu prevederile Convenţiei de la Chicago şi ale anexelor la aceasta.

Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile este sărbătorită anual la data de 7 Decembrie, promovând siguranţa şi eficienţa transporturilor aeriene în întreaga lume şi marcând importanţa aviaţiei civile internaţionale şi rolul pe care ICAO îl joacă în transportul aerian internaţional.

Aviaţia civilă a devenit o parte integrantă a economiei, fiind un catalizator cheie pentru creşterea economică cu o influenţă profundă asupra calităţii vieţii populaţiilor de pe glob. Ea integrează economia mondială şi promovează schimbul internaţional de persoane, produse, de investiţii şi de idei. Fundamental, aviaţia civilă atinge aproape fiecare aspect al vieţii noastre, iar succesul său a luat o formă globală a siguranţei, eficienţei şi prosperităţii.

Anul acesta, ICAO şi comunitatea globală de transport aerian vor comemora această ocazie unică prin organizarea unor evenimente speciale în orașele Montreal și Chicago.

„1944 – 2014 – Cooperare pentru progresul aviaţiei globale – Celebrarea a 70 de ani de la Convenţia de la Chicago” este tematica adoptată de către ICAO pentru a marca aniversarea specială a Zilei Internaţionale a Aviaţiei Civile din acest an..